read

5 spørsmål du bør stille arbeidsgiver i et jobbintervju.

Jobbintervjuet er en mulighet for arbeidsgiver å bli kjent med deg, men også for deg å bli kjent med arbeidsgiver. Hvordan kan man bruke intervjuet til å avdekke om en ny arbeidsgiver vil være en god match? Vi har snakket med Henrik, daglig leder i bspoke, om hvordan man kan gjøre nettopp dette.

Når man skal bytte jobb er det mye å ta hensyn til. Sosialt og faglig miljø, kolleger, lederskap, kultur, kontor og goder.

Med et mål om å være norges beste arbeidsplass mener vi at intervjuet skal være en toveis dialog. Arbeidsgiver skal finne ut om kandidaten kan utføre selve jobben, men også om personen passer inn på arbeidsplassen.

“Vi mener det er viktig å kartlegge om man faktisk kan gi personen det den trenger for å ha det bra på jobb, nå og i fremtiden. Kartleggingen er tosidig, og man ønsker en aktiv dialog i intervjuene, fremfor enveis utspørring fra arbeidsgiver.” 

Henrik Holum bspoke


Hva er lurt for en arbeidssøker å finne ut av? Her er noen av tingene vi synes er viktige for deg som arbeidssøker å vite: 

Hvilke verktøy bruker bedriften til å måle ansattes engasjement og velvære?

Det viktige her er ikke nødvendigvis at de har et spesifikt verktøy, men at dette er noe de måler aktivt. Gjennom f.eks. anonyme undersøkelser kan man få verdifull feedback og gjøre noe med den. Har stressnivået økt? Er det for mye overtid på et prosjekt? Er det stor variasjon i svarene? Hva gjør man da for å finne ut hvorfor noen er fornøyd mens andre er misfornøyd?

 

Hvordan jobber bedriften med tilbakemeldingene?

“Mange har en medarbeidersamtale en gang i året for tilbakemeldinger”, sier Henrik. “Dette er dessverre ofte en enveisdialog. En arbeidsgiver bør jevnlig bruke resultatene fra undersøkelsene til å finne forbedringspunkter, helst sammen med de ansatte. Dette kan være et viktig tegn på om det er en like god arbeidsplass som hevdet.”

 

Hvordan fastsettes lønn, og når / hvordan avgjøres lønnsøkninger?

Mange har fått beskjed om å ikke diskutere lønn i intervjuer. Allikevel bør man diskutere hvordan lønn blir fastsatt og evaluert. Har bedriften en åpen eller lukket lønnsprofil? Følger man enkelt og greit en standard, f.eks. Tekna?

En god arbeidsgiver betaler konkurransedyktig og rettferdig lønn, og da bør det ikke være noen grunn til at dette skal holdes skjult. Det bør være klare forventninger rundt lønnsforhandling, og hvilke kriterier som ligger til grunn.

 

I snitt, hvor mange dager brukte hver ansatt til videreutvikling eller kurs i fjor?

Hvis man spør en arbeidsgiver om de har fokus på kurs og sertifiseringer, svarer alle ja. Realiteten er ofte en annen. Skal man utvikle seg, må arbeidsgiver legge til rette for det. Man må se på hva som gjøres, ikke hva som blir sagt. Arbeidsgiver må faktisk også levere.

 

Tror du dette er en god arbeidsplass for meg? Hvorfor?

Intervjuene starter ofte med at kandidaten presenterer seg og får faglige og personlige spørsmål. Arbeidsgiver bør kunne tenke over hvordan du vil passe inn i deres kultur og arbeidsmåte, og derfor kunne svare. Spar dette spørsmålet til dere har blitt kjent, så det finnes grunnlag for å gi et godt svar.

For å danne et godt arbeidsforhold mellom partene, er det viktig å bli kjent med hverandre. Man må altså kartlegge hva som faktisk gjøres, og ikke hva man sier skal gjøres. Om man ser at det er en mismatch, bør ikke arbeidsgiver ville gi deg jobben. Om de likevel gjør det, sier det kanskje noe om hva slags menneskefokus de har.

Hvem er vi i bspoke?

bspoke har alt i alt brukt mye innsats på å videreutvikle kultur, systemer og arbeidsmiljø som skal sørge for en unik og eksepsjonell arbeidsplass. Dette er en pågående prosess hvor vi ønsker å ligge ett steg foran. Vi tror at dette til syvende og sist vil føre til de beste resultatene for oss, våre ansatte, våre kunder og vårt samfunn.

 

I 2022 ble vi kåret til Norges beste arbeidsplass og den 6. beste arbeidsplassen i Europa av Great Place to Work. Her i bspoke har vi alltid hatt tro på at veien til suksess ligger i engasjerte medarbeidere. Derfor setter vi alltid våre ansatte først – vi skal heve lista for hva det vil si å være en god arbeidsplass og vi skal ta jobben på alvor, hver eneste dag. 

 

bspoke_GPTW

Vil du bli en del av bspoke-gjengen?

Kunne du tenke deg å jobbe i bspoke? Vi er alltid på utkikk etter kloke hoder og hyggelige folk. Sjekk ut våre ledige stillinger på vår karriereside.

Kategorier : Great Place To Work, jobbintervju, arbeidsgiver, Norges Beste Arbeidsplass

Nylige innlegg