read

Gratulerer med bokutgivelse, Alexei Khlebnikov!

Vi i bspoke er så stolte over vår medarbeider, Alexei Khlebnikov, som har skrevet og publisert sin første fagbok med tittelen:

Demystifying Cryptography with OpenSSL 3.0: Discover the best techniques to enhance your network security with OpenSSL 3.0.

Boken er på hele 342 sider og handler om kryptering, nettverkssikkerhet og OpenSSL. Temaet for boken er svært tidsaktuelt, for hver eneste dag utføres det tusenvis av digitale angrep på firmaer og privatpersoner i hele verden. Det er et globalt fenomen, som antakeligvis bare kommer til å øke i hyppighet og kompleksitet i årene fremover.

Vi tok en prat med Alexei for å høre mer om boken, hvordan prosessen har vært og hvem han anbefaler boken til. 

 

Alexei bspoke boklansering4

Gratulerer med boken din Alexei! Kan ikke du fortelle oss litt om hva boken handler om?

Tusen takk! Det er veldig stas å få gi ut denne boken, og jeg gleder meg til å høre hva andre tenker om den. Kort fortalt handler boken om kryptering, nettverkssikkerhet og OpenSSL. Jeg har lagt opp boken slik at kapitelene først inneholder en teoretisk del, som forklarer et teknologisk konsept. Etter den teoretiske delen viser jeg praktiske eksempler på hvordan den beskrevne teknologien kan benyttes med hjelp av OpenSSL verktøy, både på kommandolinje og programmatisk. På den måten får leseren både teoretisk og praktisk kunnskap fra boken, som jeg mener er en god måte å lære på.

 

Alexei bspoke boklansering3

Alexei bspoke boklansering1

Så spennende! Hvordan gikk du frem for å skrive denne boken? Var det en spontan idé, eller er det noe du har tenkt på en stund?

Jeg var heldig som ble kontaktet av et forlag, som spurte om jeg kunne være interessert i å skrive en fagbok. Det var nok ikke noe jeg har hatt planer om å gjøre, men når jeg først fikk muligheten grep jeg den. I løpet av min karriere har jeg holdt flere foredrag og deler ofte kunnskap i mitt daglige arbeid. Jeg syntes det er veldig gøy å dele kunnskap og lære bort til andre, så dette var en gyllen mulighet til å nå et enda bredere publikum.

 

I dette tilfellet kontaktet bokforlaget Packt Publishing meg direkte, med et forslag om å skrive en bok. I starten var jeg litt usikker på om jeg hadde tid til å skrive en bok, på toppen av mitt daglige arbeid. Etter at jeg begynte å liste opp mulige emner og temaer til boken, skjønte jeg fort at dette var noe jeg ønsket å gjennomføre. Listen over temaer ble bare lengere og lengere, så til slutt endre jeg opp med et ganske stort prosjekt. Den dag i dag er jeg veldig glad for at jeg gjorde det, men jeg har nok ikke noen planer om å skrive en ny en i nærmeste framtid.

 

Veldig imponerende Alexei. Hvordan var prosessen med å skrive boken?

Jeg har jo aldri skrevet en bok før, så det var betryggende å ha et så anerkjent forlag i ryggen under hele prosessen. Det første jeg gjorde var å lage en oversikt over hvilke temaer og kapitler boken skulle inneholde. Pack Publishing kom med kommentarer og forslag til utkastene mine og vi ble enige om planen for boken sammen. Så var det bare å starte den lange prosessen med å skrive ned alt. Her skrev jeg på min fritid, både på kveldene og i helgene. Selv om jeg har bred erfaring fra teknologier som jeg beskriver i boken, trengte jeg ofte å gjøre forskning for å oppfriske kunnskapen slik at jeg kunne dekke temaet korrekt. Når man skriver en fagbok er det svært viktig at innholdet ikke bare er teknisk riktig, men det må også være oppdatert og interessant for leseren. Hvert kapittel ble sjekket av forlagets redaktører og teknisk reviewer. De kom med tilbakemeldinger og foreslo endringer. Slik sørget vi for at språk og teknologi var korrekt og oppdatert.

 

Jeg har lært at det å skrive en bok er en svært krevende prosess, men også veldig givende. Ved å lære noe bort, lærer man det også mye bedre selv. Jeg sitter igjen med mange nye erfaringer og kan si at jeg har fått en enda bedre teknologisk og faglig forståelse rundt kryptering, nettverkssikkerhet og OpenSSL.

 

Alexei bspoke boklansering2Alexei bspoke boklansering5

 

Hvem anbefaler du at leser boken? Hvem er den skrevet for?

Jeg ville anbefalt boken til programvareutviklere, DevOps spesialister, system-, nettverks- og sikkerhetsadministratorer og forvaltere. I tillegg vil jeg si at boken er relevant for alle som er interessert i praktiske aspekter av kryptering og nettverksikkerhet. Jeg har brukt enkelt språk i boken og uten vanskelig matematikk, så de fleste i bransjen skal kunne ha nytte fra boken.

 

 

Heldigvis har vi i bspoke klart å få tak i noen eksemplarer, som flere allerede har lest igjennom. Tilbakemeldingene har vært fantastiske og det er så mange som er imponert over arbeidet ditt. For de som ikke har lest boken enda, hvor kan de få tak i en kopi?

Det har vært veldig hyggelig og stas med en så positiv respons fra de som har lest boken. For andre som også har lyst til å lese boken kan du bestille den fysiske boken på Amazon, eller gjennom forlaget Packt Publishing. Boken kan også kjøpes som ebok på begge stedene for de som foretrekker det.

 

Link til Amazon

Link til Packt Publishing

 

Om forfatteren, Alexei Khlebnikov:

Alexei har mer enn 20 års profesjonell erfaring fra IT-bransjen, med roller som: programvareutvikler, arkitekt, teknisk leder og prosjektleder. Nå jobber Alexei som Senior Fullstack Java utvikler i bspoke, og er fagansvarlig for faggruppe java og faggruppe arkitektur.

 

Kategorier : Utvikler, itkompetanse, IT og teknologi, konsulentarbeid

Nylige innlegg