read

Fra student til konsulent –hvordan har overgangen vært?

Hans og Lisa skrev begge kontrakt med bspoke da de fremdeles var studenter. De er en del av vårt skreddersydde Graduate program, som vi så fiffig har kalt for bLearning by bspoke. Det har nå gått åtte uker fra de tok det store, og kanskje litt krevende, skrittet inn i arbeidslivet.

Vi tok en prat med de for å høre hvordan overgangen fra studentlivet til å jobbe fulltid som konsulenter har vært. Hvordan er det egentlig å komme rykende fersk fra skolebenken og inn i bspoke? Hvordan oppleves onboardingen og det store skiftet fra studentlivet, til å plutselig jobbe med store og reelle kunder?

Lisa og Hans bspoke LQ2

Åtte hektiske, men morsomme uker

Så, Lisa og Hans. Nå har jo dere vært hos oss i åtte uker allerede. Hvordan har det gått syntes dere?

 

Å, det har vært veldig gøy! Vi har jo hatt åtte innholdsrike uker, så jeg føler vi kom inn på et perfekt tidspunkt til å få med oss mye spennende. I løpet av disse ukene har vi hatt onboarding, deltatt på Oslo Business Forum, flyttet til nytt kontor, holdt firmadager og vært i Stockholm på strategisamling og blåtur. I morgen drar jeg faktisk til Tyskland for å delta på Push UX konferansen sammen med flere andre i faggruppen min. Ganske hektisk med andre ord, men veldig morro, smiler Lisa.

 

Helt enig i det. Det har vært hektisk, men spennende og lærerikt. Det er jo en stor omstilling fra det å studere, men jeg syntes det har gått veldig fint. Vi har funnet på mye gøy og har blitt godt kjent med de andre i firmaet. Jeg var også på NDC og JavaZone med faggruppen min, så da ble jeg enda bedre kjent med de og utviklermiljøet i Oslo. Det er jo også litt ekstra stas å jobbe med reelle kunder og ha spennende arbeidsoppgaver, forteller Hans.

 

Sosiale arrangementer før oppstartsdato

Allerede fra den dagen man skriver arbeidskontrakt i bspoke blir man regnet som en ansatt og blir invitert på sosiale happenings i firmaet. Både Hans og Lisa skrev kontrakter lenge før de faktisk hadde oppstartsdato, så begge to fikk muligheten til å møte gjengen på sosiale arrangementer før de hadde første arbeidsdag.

 

Det at jeg fikk delta på sommerfesten før jeg startet, gjorde at jeg ikke var så nervøs på første arbeidsdag. Jeg hadde allerede hilst og snakket med mange som jobber her, så det ga meg en slags trygghet når jeg skulle på kontoret for første arbeidsdag, forteller Lisa.

 

Hvordan var onboardingen de to første ukene?

Våre Graduate studenter går gjennom en ganske intens onboarding de første ukene. Her er det et skreddersydd program som er laget for å ruste nyansatte til den nye tilværelsen som konsulent. Gjennom ulike kurs, foredrag og sertifiseringer får de nye ansatte blitt kjent med firmaet, folka, kulturen, fagstoff og teknologi.

Vi spør Hans og Lisa: Hvordan syntes dere at onboardingen var?

 

Jeg syntes onboardingen gikk veldig bra! Det var deilig å ha et opplegg når man startet her, der jeg visste hver dag hva jeg skulle finne på. Et stort pluss her var også at de ulike foredragene og kursene ble holdt av andre folk som jobber her, så jeg fikk også blitt godt kjent med de ulike menneskene, forklarer Hans.

 

Ja, det var veldig fint å bli kjent med alle de ulike folkene og hva de drev med her. At det ikke bare var faglig stoff, men at man fikk et overblikk over de ulike faggruppene og firmaet var bra. Noen ganger ble det naturligvis litt overload av informasjon, for det var mye vi skulle igjennom. Da var det godt med mange pauser og kopper kaffe, eller energidrikke i mitt tilfelle da, ler Lisa.

 

Lisa og Hans bspoke LQ1

Overgangen fra fiktive studentprosjekter, til reelle kunder og prosjekter

Gjennom studier er det vanlig å jobbe med fiktive prosjekter, der man ikke har tids- og kostnadsbegrensninger. Som konsulent jobber man plutselig ikke med fiktive prosjekter og kunder lenger, men reelle kunder med reelle behov og forventninger. Her i bspoke jobber de fleste konsulentene ute på prosjekt i fulltid, men vi har også andre som jobber prosentvis på ulike prosjekter, der det er behov for færre timer hos hver enkelt kunde.

 

Vi hører med Lisa og Hans: Hvordan har det vært å jobbe med reelle kunder, og hvordan har tiden etter onboardingen vært?

 

Det at prosjekter er tids- og kostnadsbegrenset var ganske annerledes enn jeg er vant til å jobbe med på studiene. Da hadde vi på en måte "ubegrenset" med tid, men som konsulent må jeg forholde meg til estimatene. For å ikke å glemme at vi også må kunne redegjøre og dokumentere tiden vi har brukt. Det er også ekstra spennende å jobbe med reelle kunder, for da kan jeg se nytteverdien fra det jeg driver med. Jeg har fått veldig god hjelp av mentoren min, Stian, til å løse ulike oppgaver og problemstillinger som jeg står ovenfor. Dette setter jeg stor pris på, forteller Hans.

 

Siden jeg ikke jobber fullt 100% ute på prosjekt har jeg noe tid til overs som jeg bruker på kurs og andre sertifiseringer. I den tiden der jeg ikke jobber for kunder fokuserer jeg på å bygge opp CV-en min med relevant faglig innhold, så jeg kan utvikle meg videre som interaksjonsdesigner. Det er også veldig gøy å jobbe med folk som har mange års erfaring som konsulenter, som jeg kan diskutere med og lære av.  Jeg føler det er en stor vilje til å hjelpe hverandre og drive med kunnskapsdeling blant de ansatte her, så det tar jeg godt nytte av, forteller Lisa.

 

Trivsel på arbeidsplassen i fokus

I bspoke har vi et stort fokus på at våre ansatte skal trives på arbeidsplassen, både ute hos kunde og internt i firmaet. Vi skal skape et trygt og inkluderende miljø, der alle kan være seg selv og bli sett på arbeidsplassen. Som nyutdannet er det ikke uvanlig at man flytter fra venner og et trygt sosialt miljø, til en helt ny by og nye folk. Omstillingen kan være stor, og da er det viktig at vi som arbeidsgiver stiller opp får å skape en arbeidsplass som folk trives på.

 

Vi spurte Lisa og Hans: føler dere at dere har blitt tatt godt i mot her i bspoke?

 

For min egen del har det sosiale absolutt vært over all forventning. Det er jo litt skummelt å komme inn i et miljø der man ikke kjenner folk fra før av, men alle har vært veldig inkluderende og tatt initiativ til å bli kjent. Et stort pluss er jo at vi har mange bra goder her, som gjør at man føler seg litt ekstra verdsatt som ansatt. Som nyutdannet føler jeg at jeg blir tatt seriøst blant mine kollegaer, samtidig som vi kan ha det hyggelig og morro sammen, forteller Lisa.

 

Det at bspoke er et mindre konsulentfirma var faktisk en av grunnene til at jeg valgte å jobbe her. Jeg likte at man kunne navnene på alle og at man ikke bare følte seg som en i mengden. Det tror jeg skaper et litt unikt samhold der vi heier på hverandre. Som ny følte jeg at det var veldig enkelt å komme i kontakt med folk, siden det arrangeres så mange sosiale arrangementer. Jeg har også vært med på noen av idrettsgruppene i bspoke, som er et godt tilbud til oss som er nyinnflyttet til byen, smiler Hans.

 

I 2022 ble bspoke kåret til Norges beste arbeidsplass og Europas 6. beste arbeidsplass. Les mer om kåringen her.

 

Lisa og Hans bspoke LQ3

Studenter til sommerprosjekt i bspoke

Neste sommer skal vi ta inn en rekke studenter til et sommerprosjekt her i bspoke. Programmet for sommerstudentene vektlegger kunnskaps- og ferdighetsutvikling, som på best mulig måte skal ruste studentene til en fremtid som IT-konsulenter. Målet er at studentene sitter igjen med en faglig trygghet som de kan ta med seg inn i det siste året på studiet, og åpner for muligheten til å få tilbud om kontrakt her i bspoke.

 

Vi tok en prat med COO i bspoke, Einar Omdal, for å høre mer om sommerstudentene vi skal ha inn i 2023.

 

Vi gleder oss veldig til å kunne ta inn nye sommerstudenter til neste år, spesielt nå som vi har flyttet inn i det store og fine lokalet vårt. Studentene som starter hos oss skal få jobbe på et spennende prosjekt for en kunde, og kan forvente god oppfølging fra en Senior prosjektleder og andre konsulenter hos oss. Selvfølgelig skal vi bjuda på med masse morro og sosiale aktiviteter også, så de blir godt kjent med alle de fine folka som jobber her. Det blir mye fokus på læring og faglig utvikling i tverrfaglige team, så skal vi ha det sabla artig når vi holder på.

 

Einaromdal

Ser du for deg en fremtid som IT-konsulent hos bspoke og vil høre mer om vårt sommerprosjekt?

Sommeren 2023 skal vi ha sommerprosjekt med studenter som blir ferdigutdannet i 2024. Studentene skal jobbe med et reelt kundeprosjekt i seks uker og få tett oppfølging fra våre konsulenter. 

Les mer om sommerprosjektet og send oss en søknad her.

 

Nyutdannet 2023? 

Nå er vi på utkikk etter flere dyktige talenter til vårt Graduate program 2023, som vi har valgt å kalle bLearning by bspoke. Programmet følger deg ditt første år hos oss, parallelt med vanlige konsulentoppdrag.

Les mer om programmet og send oss en søknad her.

 

 

Kategorier : Skape minner sammen, it konsulent, arbeidsgiver, Godt arbeidsmiljø

Nylige innlegg