read

Brukeropplevelsen er det viktigste

Tech-interessen til Nicklas Eltvik (26) startet med at han bygde pc-er sammen med faren sin som tiåring. 16 år senere er han fullstackutvikler hos bspoke. Og fortsatt like begeistret for den ferskeste teknologien.

9a

BRUKERFOKUS: Selv om Nicklas Eltvik er opptatt av å levere fra seg kode i høyeste kvalitet, har han alltid ørene åpne for brukernes opplevelse av produktet.

Veien inn i IT-bransjen sto ikke helt klart for Nicklas Eltvik (26), men når det kommer til stykket, var det kanskje ikke overraskende at det var akkurat IT som ble hans hovedinteresse.

Som de fleste unggutter drømte han om å bli fotballspiller. Slik gikk det ikke. Så hva var det som gjorde at han valgte IT-bransjen? Det kan ha vært alle gangene han hjalp faren med å fikse software- og hardware-problemer. Det kan ha vært spillinteressen. Eller nysgjerrigheten på mobiler og mobilapplikasjoner.

Da han hadde vært et år i militæret, sto Nicklas overfor et veivalg. Hvilken retning skulle han gå i? Skulle han bli tannlege, der han kunne hjelpe folk direkte? Eller skulle han gå dit pengene lå, innen økonomi? Skulle han kanskje velge informatikk - og satse på de kreative evnene han visste han hadde? 

- Jeg begynte å lage app-er på fritiden, sier Nicklas og forteller om de første spede forsøkene på å lage en quiz-app. Mens han studerte informatikk på Høgskolen i Østfold utviklet han og solgte websider gjennom sitt eget enkeltmannsforetak.

- Det å drive med programmering er en måte å få ut kreativitet på, uten å være avhengig av andre.

- Hvordan da?

- Si du vil bli bygningsingeniør eller arkitekt, for eksempel. Du kan være kreativ da, når du tegner skisser for eksempel. Men du har ingen sjans til å få det satt ut i livet alene. App-utvikling er mer komplisert i dag enn det var da jeg begynte, spesielt med tanke på sikkerhet og internasjonalisering. Slike ting tenkte jeg ikke på den gangen. Det gjør jeg nå. Men det er fortsatt sånn at du kan gå i gang med å få det gjennomført på egenhånd. Det gir en utrolig frihet.

Brukeropplevelser har førsteprioritet

Som fullstackutvikler og konsulent hos bspoke er Nicklas Eltviks fokus først og fremst på sluttbrukeren av det han utvikler, om det er app-er eller nettsider.

- Jeg er opptatt av at man lager gjenbrukbar kode med høy kvalitet som enkelt kan bli testet, men det er viktig å ikke glemme at man lager software for brukerens skyld. Derfor er jeg veldig opptatt av at brukerne skal ta del i utviklingsprosessen slik at man får en forståelse fra brukeren sitt synspunkt. Sånn som jeg ser det er det den eneste måten å være sikker på å levere kode som gjør at et produkt varer lenge.

- Hvordan går du frem for å finne ut hva brukeren vil ha?

- Ofte intervjuer jeg dem. Noen ganger er det vanskelig å forestille seg hva de har behov for, fordi jeg ikke har nok domenekunnskap. Akkurat nå jobber jeg med utvikling i strømbransjen, og der er et domene kjøp og salg av strøm, for eksempel. Da må jeg sette meg inn i hvordan det virker. Som IT-konsulent havner jeg i nye domener hele tiden. Jeg mener at man ikke kan lage god software uten kunnskap om brukeren på det gjeldende domenet. Så jeg intervjuer og viser gjerne frem prototyper på hva jeg ser for meg.

- Det høres spennende ut?

- Ja, det er veldig spennende! Og responsen kommer gjerne veldig fort. «Oi, dette gjorde hverdagen min lettere!» kan en bruker si. Det er kult. Men det kan også være det motsatte. Som IT-konsulent får du høre det, uansett. Heldigvis er det mest av det første.

Arbeidsflyt og brukeropplevelser

Som IT-konsulent møter man stadig på utfordringer. En av dem er å forstå brukerbasen og tilpasse softwaren slik at den skal være enkel å bruke. Et eksempel på dette er lagringsprosessen. For hva er best, automatisk lagring eller lagring ved å trykke på en knapp?

- Det vil aldri være to streker under svaret her, sier Eltvik. - Svaret avhenger av hva som blir lagret og hva brukeren finner naturlig ut fra både erfaring og eksisterende arbeidsflyt.

Han påpeker at det også finnes aldersforskjeller. For en yngre brukergruppe er det kanskje naturlig at endringer lagres automatisk, mens en eldre brukergruppe gjerne leter etter en knapp for å lagre.

- Det viktigste med utvikling er å forstå prosessene, hvis man ikke forstår de så kan man ikke forbedre arbeidsflyten. Og hvis man ikke forbedrer arbeidsflyten, er det ikke noen vits i å utvikle produktet.

Nicklas Eltvik kan kanskje virke ørlite utåmodig.

- Det er helt klart en fordel for meg å se resultatene kjapt, ja.Jeg har forståelse for at ting tar tid, men det er klart: Jeg blir mer motivert av å jobbe hardt og mye på et prosjekt som har en tidsramme på ett år, enn et prosjekt som har en ramme på ti år. Det viktigste er uansett å lage en bra brukeropplevelse.

FORSTÅELSE OG ARBEIDSFLYT: - Det viktigste med utvikling er å forstå prosessene. Forstår man dem, kan man sørge for bedre arbeidsflyt, sier Nicklas Eltvik i bspoke.

FORSTÅELSE OG ARBEIDSFLYT: - Det viktigste med utvikling er å forstå prosessene. Forstår man dem, kan man sørge for bedre arbeidsflyt, sier Nicklas Eltvik i bspoke.

Gründerspire og fellesskap

Da Nicklas Eltvik startet i bspoke i 2017, var han ansatt nummer syv eller åtte. Drøye to og et halvt år senere har firmaet 21-22 ansatte. Utviklingen fra å være lille Romerike IT Consulting til å bli Oslo-baserte bspoke har skjedd raskt.

- Som en av de første i firmaet så har jeg vært med på reisen som tok Romerike IT Consulting ut av Romerike og inn i den store verden. Det som fikk meg inn i firmaet var at det appellerte til gründerspiren i meg. Ikke minst også det at Henrik Holum som er daglig leder har en filosofi om at vi skal lage Norges beste arbeidsplass sammen.

Eltvik kan fortsatt huske inntrykket han fikk på jobbintervjuet. Og på middagen som fulgte, da han signerte på kontrakten. Da handlet det nettopp om visjonen om å bli Norges beste arbeidsplass. Om verdien av at alle i fellesskap skal finne ut hvordan selskapet skal styres videre.

- Vi var i Spania nå nylig, på firmatur, og da ble det snakket om akkurat det samme. Det er viktig for lederne i bspoke at de ansatte har en mening, og at vi har mulighet til å påvirke veien videre. Uansett om det vil si å holde på den lille familien vi er i dag med 20-30 konsulenter eller om vi skal vokse til å bli 500 konsulenter.

- Da blir det ikke bare en familie, men et stort slektstreff?

Nicklas Eltvik ler.

- Tenk deg de familiemiddagene, da!

Internkurs og ny teknologi

Nicklas Eltvik web sort hvitNoe av det kuleste han vet, når han ikke er sammen med kjæresten og kameratene, er å ta på seg headsettet, skru opp musikken - og lage strukturert og funksjonell kode. Derfor passer det Nicklas Eltvik veldig godt at de ansatte hos bspoke har mulighet til å forfølge det de interesserer seg for av ny tech. Det er ikke noe glasstak i forhold til hvor mye en ansatt kan utvikle seg, eller hvilke retninger de kan bevege seg i.

- Det var mye av grunnen til at jeg valgte bspoke i utgangspunktet, at det hele tiden er et fokus på at vi skal utvikle oss. Hvis du viser litt effort, kan vi gå enda litt lenger.

- Du har også holdt interne kurs?

- Ja, jeg synes fortsatt at ny teknologi er veldig kult. Jeg setter meg inn i ny teknologi så fort den blir noenlunde stabil. Hittil har jeg holdt introduksjonskurser i Angular og React, og kurs i .NET CORE Dependancy Injection og Progressive web apps.

En annen side av jobben i bspoke er at Nicklas Eltvik har fått ansvaret for å rekruttering når firmaet deltar på stands på for eksempel UiO og NTNU.

- Du må jo være et opplagt valgt til å hanke inn interesserte studenter?

- Ja, jeg er ekstremt nerd! Og jeg tror det er sånn at de studentene jeg appellerer til, det er de folkene vi gjerne vil ha tak i.

Har du lyst til å bli en del av bspokes team? Ta kontakt med oss for en kaffe og en prat om fremtiden!

Kategorier : Great Place To Work, videreutvikling

Nylige innlegg