read

Lederutviklingsprogram for kompetanseheving

I IT-bransjen, og kanskje spesielt i konsulentbransjen, er det et stort fokus på kontinuerlig kompetanseutvikling. På mange måter er vi heldige og privilegerte i forhold til mange andre bransjer. Sertifiseringer er bare noen få tastetrykk unna, konferanser i inn- og utland arrangeres hyppig, i tillegg til all kompetanseutvikling som skjer internt i selskapene. 

I bspoke satser vi tungt på å tilrettelegge for at de ansatte skal utvikle seg. Alle ansatte har årlig 40.000,- og 6 dager tilgjengelig til å delta på kurs, konferanser og ta sertifiseringer. Dette tilrettelegger for at konsulentene hele tiden er oppdatert innenfor sine fagfelt, har den riktige kompetansen og kunnskapen for å kunne støtte kundene våre på best mulig måte. 

 

Fokus på å bygge kompetanse de første årene av karrieren

Likevel er det ofte slik at det er mest fokus på faglig utvikling i de første årene av den ansattes karriere. Noen har onboardings- og oppstartsprogrammer, noen fokuserer mye på sertifiseringer de første årene og andre lar det være helt opp til den enkelte selv. Uansett ligger fokuset i stor grad på bygging av teknisk og prosess-kompetanse, enten det er Azure Developer Associate, TOGAF, Prince2, React eller ISTQB. 

 

bSmart-foredrag

Bilde fra graduate programmet i bspoke: bGin

Kompetanseutvikling er viktig

Hovedmålsetningen i bspoke er å være Norges beste arbeidsplass. Det innebærer at vi også må kunne tilby kompetanseutvikling til de som er mer erfarne og har noen års erfaring. Det er heller ingen hemmelighet at når man får litt erfaring som konsulent, så trer man inn i mer ansvarlige roller ute hos kundene. Ofte kan det være i roller som innebærer tettere interaksjon med andre mennesker og en eller annen grad av ledelse. Skal man fylle en rolle som prosjektleder er det vel og bra med Prince2, men det hjelper ikke så mye om man ikke evner å lese andre mennesker, få en gruppe til å samarbeide godt, eller fasilitere ulike individers behov og utfordringer, og få de til å prestere under krevende forhold. Med erfaring trer man også ofte inn i ansvarlige roller internt i eget selskap, f.eks. som fagansvarlig, mentor, personalleder, avdelingsleder etc. Når det gjelder utvikling av denne type soft-skills finnes det ikke et like stort utvalg av kurs og sertifiseringer, og skal man bygge kompetanse er det fort snakk om tidkrevende deltidsstudier i regi av universitet eller høyskole. Noe som igjen ofte ikke er forenelig med en hektisk konsulenthverdag. 

 

Internt lederutviklingsprogram

For å løfte kompetansen og gjøre våre erfarne ansatte best mulig rustet i møte med utfordringer, både internt og eksternt, har vi som en avsluttende del av vårt interne utdanningsløp bLearning by bspoke etablert lederutviklingskurset bGrow.  

 

bGrow er et lederutviklingsprogram utviklet og holdt av Felicitas, hvor innholdet er skreddersydd for deltakerne og formet i tråd med bspokes kultur og verdier. Målsetningen med programmet er å utdanne ansatte innenfor lederskap. Med dette menes det å gi en innføring i lederrollen på generell basis, samt verktøy og teknikker for å utøve godt lederskap i de prosesser og roller man møter i oppdrag for bspoke sine kunder eller internt i selskapet. Etter endt trening skal deltakerne være kapable til å utføre lederoppgaver eller tre inn i lederroller knyttet til ulike leveranseprosesser, enten i prosjekter eller ordinær linjevirksomhet.

 

kurs bgrow

Hvordan foregår lederutviklingsprogrammet?

bGrow består av fire samlinger, som gjennomføres over en periode på ca. ti måneder. Samlingene består av både undervisning, diskusjon, gruppearbeider og ikke minst refleksjon. Her blir deltakerne bedre kjent med sin egen personlighet, og hvordan man tilpasser kommunikasjonen til ulike mennesketyper. De får mer innblikk i kravene og forventningen til ledelse i bspoke og lederskap vs. medarbeiderskap. Deltakerne får bl.a. trene på coaching og coachingteknikker, effektiv feedback, konflikthåndtering, den vanskelige samtalen, presentasjons- og forhandlingsteknikk. Alle deltakerne blir utfordret på å vise seg frem og bevege seg utenfor komfortsonen. Samtidig inneholder samlingene et tydelig element av sosialisering, både for at deltakerne skal bli bedre kjent og komme litt "under huden" på hverandre, men også for å skape en så trygg treningsarena som mulig for at bGrow skal gi et mest mulig optimalt utbytte. 

 

middag bgrow
bgrow gruppen
bgrow gruppen

 

Første kull er ferdig, nå følger resten på

For å få tilpasset lederutviklingsprogrammet best mulig har bspoke gjennom 2022 kjørt en pilot på selskapets konsulentleder og ledergruppe. I den forbindelse vil vi rette en stor takk til Knut Christensen i Felicitas, som med stødig hånd har ledet oss gjennom samlingene og gitt oss mye verdifull lærdom på veien som vi tar med oss videre på veien.

 

Vi fikk gode tilbakemeldinger fra deltagerne som var med på pilotprosjektet, så da var det helt naturlig å kjøre i gang med neste kull. De har allerede vært på tre av fire samlinger, og har siste samling i mai.

 

diplomer-bgrow-2

Diplomutdeling til første kull som har fullført bGrow programmet.

 

Er du nysgjerrig på bGrow og ellers hvordan vi dyrker både kompetanseutvikling og kultur for å være Norges beste arbeidsplass? Ta gjerne kontakt for en uformell kaffeprat.

 

 

Kategorier : konsulentselskap, arbeidsgiver, Godt arbeidsmiljø

Nylige innlegg